Kraampakket kopen

Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of via het internet. Dit kan onder andere bij Bol.com. De prijs kan hierbij behoorlijk variëren. Dit is ook afhankelijk van de inhoud van het kraampakket. In een luxe uitvoering van het kraampakket kunnen ook spullen zitten die je helemaal niet nodig hebt. Voor ongeveer 30,- koop je een kraampakket met alle benodigde spullen.

Het kraampakket moet zeker 6 weken voor de uitgerekende datum in huis zijn.

Voor een thuisbevalling is een kraampakket noodzakelijk, maar ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen moet je een kraampakket in huis hebben. Het kan namelijk altijd zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt.

Intakegesprek

Als je ongeveer 30 weken zwanger bent kom ik bij jullie langs voor de intake. Tijdens dit gesprek maken we nader kennis en kunnen we beide onze verwachtingen uiten ten aanzien van de kraamweek. Je kan dan al je vragen bij mij kwijt en kunnen we afspraken maken over de te leveren uren kraamzorg. bij mij krijg je zorg op maat. Dat kan 24> 49 uur zijn.

Wordt kraamzorg vergoed door je zorgverzekering?

De basisverzekering van je zorgverzekering vergoedt de kosten van je kraamzorg. Voor elk uur kraamzorg geld in 2024 wel een eigen bijdrage van € 5,10. Deze eigen bijdrage kan (gedeeltelijk) vergoed worden als je een aanvullende zorgverzekering hebt die dit dekt. Wil jij meer uren kraamzorg dan waar je recht op hebt volgens het LIP, dan wordt dit niet vergoed. Vaak kan je dit zelf wel inkopen. De kosten hiervan kunnen echter snel oplopen.

Het kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging na de bevalling. Het kraampakket wordt niet door je basisverzekering gedekt. Bij een aantal aanvullende zorgverzekeringen is het kraampakket wel gedekt en stuurt je zorgverzekeraar deze gratis op. Hiervoor is het wel nodig dat jouw zwangerschap tijdig is aangemeld, doe dit bij voorkeur voor de 5e maand van je zwangerschap. Dit is ook nodig voor de kraamzorg.

Voorbereidingen op kraamzorg

De werkomgeving van de kraamverzorgende moet voldoen aan de Arbowetgeving. Het doel hiervan is dat ik jou en je pasgeboren kind verzorg, dit op een veilige manier kan doen. Zo moet bijvoorbeeld de minimale hoogte van de commode 90 centimeter zijn.

In veel huishoudens wordt automatisch voldaan aan de meeste voorwaarden. Meestal moet het bed nog wel op de minimale hoogte van 80 centimeter worden gebracht. Dit kan worden gedaan met behulp van bed verhogers, deze kan je huren bij de thuiszorgwinkel of je kan bierkratten bij de supermarkt lenen.

Intakegesprek aanvragen

Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld of telefonisch contact hebt opgenomen, zal ik contact met je opnemen om te kunnen bevestigen of er een mogelijkheid is dat ik jullie kraamweek kan verzorgen. We zullen dan een afspraak maken om elkaar te ontmoeten.